live your life inspired

Te még milyen személyes projektet fogsz megvalósítani 2017 végéig?

2017. szeptember 20. - liveyourlifeinspired

2017-09-20_02_44_00_1.jpg

Mert én azért vontam ki magam hónapokra a forgalomból, hogy a sajátomat megcsinálhassam. Nagyon örülök neki, hogy most már végre van időm és kedvem beszélni róla, ebben a mai posztban! :) Be kell valljam nektek, a nyomasztó gondolat, hogy "van egy szuper izgalmas ötletem, de mikorra jutunk már el a megvalósításáig egy főállás és rengeteg más hétköznapi teendő mellett?" néha annyira beszűkítette a tudatomat, hogy leginkább semmi kedvem nem volt senkinek mesélni arról, hogy valójában igen nagy fába vágtam a fejszémet idén tavasszal. De itt az ideje beszélni róla, ugyanis végre, kereken 6 hónap után testet öltött az ötletem egy pontos koncepcióban, weboldalban, egy útjára indított szolgáltatásban: végre a saját projektemen, a saját vállalkozásomon dolgozhatok, a nulláról felépíthetek valamit, ami csak az enyém, ami kreatívan feltölt, leköt, és nem utolsósorban jövedelmet hoz.

Ezt a posztot két okból írom:

  • egyrészt, ez a viszonylag személyes blogom, így itt a helye egy ilyesfajta beszámolónak egy ekkora mérföldkőről
  • másrészt,  ha már amúgy így neveztem el  szeretnélek titeket ebben a bejegyzésben is inspirálni

Méghozzá most arra, hogy ha van egy ötletetek, egy személyes projektetek, amit régóta érlelgettek, próbáljátok meg még idén megvalósítani! Ne húzzátok tovább az időt! Szeptember van, ez a kedvenc hónapom, az évben a második újrakezdés időszaka számomra, és talán nektek is az lehet. De hogy mi is volt az én ötletem, és hogyan valósítottam meg?

Miről is van szó?

Az elmúlt sok-sok év során, amíg lelkes (függő?) privát felhasználóként, valamint a kommunikációs szakember szemszögéből megszállottan használtam az Instagramot, olyan know-how-ra tettem szert, ami Instagram marketing tekintetében egyedülálló a magyar piacon. Évek óta éreztem, hogy erre lehetne alapoznom. Aztán egyszer csak kívülről, a piac részéről is megfogalmazódott ez az igény: sokan jelentkeztek be nálam, mind magánemberek, mind cégek, hogy segítsek nekik az Instagram csatornájukat építeni, vizuális tartalmat gyártani, sokan kértek tőlem különféle tanácsokat, igényeltek konzultációt, én pedig örömmel vállaltam a megbízásokat. Amellett, hogy imádtam ezzel foglalkozni, rájöttem, hogy ezt saját vállalkozásként is lehetne csinálnom, így idén nyáron, rengeteg ötletelés után megcsináltam a vállalkozásomat: a Pikreát, ami két szolgáltatásra specializálódott: Instagram marketing és kommunikációs tanácsadás. Tényleg elképesztően boldoggá tesz engem a Pikrea, mondhatnám, hogy idén nyáron született három gyermekem, kettőnek ebből négy lába van, a harmadik meg az én másik lábam :) Róluk van szó:

picsart_09-20-03_04_05.jpg

Mi tartott fél évig?

Összegezve így utólag: nem tudom. Biztosan kilépni a komfortzónámból, pedig nem is gondoltam, hogy nekem van olyanom már, annyi kihívás ér folyton.

De: ha van egy side-projected, amiben valami újat fogsz csinálni, szokatlan és persze bizonytalan területre merészkedsz, ha új oldalad mutatod az ismerősöknek, ráadásul amihez esetleg üzleti sikert is fűzöl, nem csak a kreativitásod kielégítése érdekében csinálod csak magadért, magadnak, akkor bizonyára baromi sok, túl sok időt fogsz eltölteni azzal, hogy agonizálsz azon, mi van, ha nem lesz a dolog sikeres. Ha egy tanácsom lehet: ismerd ezt fel, tudatosítsd és minimalizáld, lendülj túl rajta és csak csináld a dolgod!

Ugyanakkor: szerintem azért tudtam sikeresen megcsinálni a saját side-projectem (siker alatt egyrészt a reakciókat, fogadtatást, másrészt a megbízásokat értem), mert megéltem ezt a bizonytalanságot is és rászántam az időt, hogy elgondolkodjak a kockázatokon (rájöttem, hogy nem igazán van kockázat), és sokkal nagyobbnak bizonyult a tennivágyásom és az akarat, amennyire én szeretném a Pikreát, mint bármi, amit bárki szólhat hozzá. Néha nyilatkozok a sajtónak, mert mint szakértőt, megkérdeznek Instagramhoz kötődő hírekkel, fejlesztésekkel kapcsolatban. Már a legelső ilyen megjelenésemkor tudatosítottam, hogy igen, azt, hogy mondjuk "Instagram marketing specialista" rengetegen fogják változatos okokból körberöhögni. És? Értéket teremtek. Van egy hitvallásom, hogy segítsek az embereknek, hogy inspiráljam őket a jobb tartalmak gyártására, hogy segítsem őket megtalálni, erősíteni, használni a kreativitásukat, hogy a kevésbé felhasználóbarát céges tartalmakat egyszer leváltsák a vizuálisan meggyőző és "engaging" posztok, hogy az emberek ne beszéljenek már nem helytálló dolgokat az Instagramról, hogy legyen egyfajta etikett a magyar felhasználók között, hogy legyen egy pozitív, szakmabeliekből és laikus érdeklődőkből álló közösség, hogy beszéljünk akár olyan dolgokról is, mint a követővásárlás, a sötét taktikák, a nem elég alaposan átgondolt influencer marketing stratégia, stb-stb, hosszasan sorolhatnám. Nyilván, a közösségi média tizenéve itt van, és maradni fog. Specializálódni kell benne, edukálni kell, aki nyitott rá, és értéket, tartalmat adni. Amíg én ezzel magamban tisztában vagyok, és természetesen amíg ezt kifelé hitelesen képviselem, pont nem érdekel, hogy vannak, akik nem akarják érteni a létjogosultságát. Nyilván, ha nincs meg még a megfelelő szintű önbizalmad, és valami teljesen újba kezdesz, akkor az ilyen "kritikák" elrettenthetnek, de én azt vallom, a munka, a belefektetett munka önbecsülést ad, és előbb-utóbb meghozza a sikert, ami szintén önbizalmat ad.

És hogy te mit vigyél el ebből? Járd körül a kockázatokat, de tényleg csak indokolt esetben hagyd magad által lebeszélni magad. Hallgasd meg, kérd ki mások véleményét! De ha valaki más (családtag, kolléga, főnök, barát) indokolatlanul, megalapozatlanul beszél le arról, amit szíved mélyén nagyon szeretnél, gondolkodj el a kapcsolatotokon :)

Minden nap tegyél valamit, amit a jövőbeli éned megköszön neked

Ez közhely, tuti Pinteresten olvastam, de annyira igaz. A vállalkozásomat megelőző fél évben én is alaphangon 9-6-ig dolgoztam, és egy olyan munka, ami egyrészt lemeríti a kreatív energiáid, másrészt ahol nagy felelősséged van, túlmutat azon, hogy este 7-kor onnan a főállásodból hazaérsz, és friss fejjel belevágsz a side projectedbe. De termékeny időszakomban nap mint nap csináltam rajta valamit abban a kevéske időben, amíg például munka után még fogott az agyam. Kedvem sincs ideírni, hogy ez persze sok lemondással járt, mert annyira szeretem a Pikreát, hogy nem lemondásnak éltem meg, hogy idén idő híján nem mentem mondjuk nyaralni sem.

2017-09-16_07_51_42_1-01.jpeg

30 fölött sajnos az ember észreveszi, hogy az idő túl gyorsan telik, sokunk számára egyre nagyobb lesz a tudatos tervezés jelentősége. Te mit tettél ma, amit a jövőbeli éned értékelni fog, hogy de jó, hogy aznap észnél voltál és elindítottál valamit? Én például betáraztam 20 db Facebook posztot :D

Avass be pár embert a projektedbe!

Én bizalmatlanabb és babonásabb vagyok annál, mint hogy egy ötletet kikürtöljek, de nyilván a hozzám közelállók mindent tudtak a Pikreáról. Ők voltak azok, akik noszogattak, hogy mi újság már, amikor hetekig szinte semmit nem haladtam. Rájuk sértődtem meg, amikor azt mondták, ha nekik lett volna ötletük, ők már rég készen lettek volna vele. Ők lendítettek túl a holtponton lelkileg, amikor túl sok volt nekem egyszemélyben az egész vállalkozásom elindításának a terhe, leginkább, mert megtartottam a főállásom is mellette. Ez utóbbi egy olyan kérdés, amit, majd ha több idő telik el, érdemes lehet egy külön bejegyzésben újra körbejárnom.

Ismerd fel a személyes projektek jelentőségét!

Én azt vallom, egy jól megválasztott, "belülről jövő" személyes projekt, legyen az egy blog, egy vlog, egy vállalkozás, egy Kéktúra, kiteljesít és annyit tesz hozzád, hogy arra külön blogposztot kellene szánni. Élj vele, találd meg a sajátodat! Az enyém egyértelműen az Instagramom, ami mostanra eljutott egy olyan pontra, hogy sokkal jobban kezdi megváltoztatni az életem irányát, mint azt valaha gondoltam.

 

És ha téged is érdekel az Instagram világa, szeretnéd tudatosabban használni, akkor nagyon örülök, ha beköveted a vállalkozásom, a Pikrea Facebook oldalát, vagy a blogját, ahol a jövőben sok-sok tudásanyaggal jövök! 

Remélem, hasznosnak találtátok a mai bejegyzést. Akármilyen kicsi vagy nagy a projekt, az ötlet, amit dédelgettek, tegyetek érte ma is valamit! Hajrá :)

A bejegyzés trackback címe:

https://liveyourlifeinspired.blog.hu/api/trackback/id/tr9712878304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása