live your life inspired

Szívecskés manduláskenyér Valentin-napra

2017. február 01. - liveyourlifeinspired

2017-01-15_11_19_07_1-1.jpg

 

Nem vagyok teljesen biztos benne, hogy elsődlegesen a Valentin-nap kedvéért készítettem el ezt a süteményt, ugyanis már igencsak valami vidám és kedves fotó után áhítozott az Instagramom is a sok komor, fénytelen téli képet követően. De ez már csak így van, ha rákapsz az Instagramra, egészen sok indokolatlan bolondságot fogsz művelni miatta. Hogy én miket szoktam? Bénázok időzítővel a tripodomnak pózolva, aztán éjszaka, amikor adódik egy szabad félórám, bekészítem a flatlayt a reggeli napfényhez, egyensúlyozok az állataimmal a két karomban, meg ahelyett, hogy kidobnám, elteszem instagramkelléknek a megszárított virágaimat.

Szóval, az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem mindig sütök magamra, de ha igen, egészen biztos, hogy cuki és fotogén dolgokat fogok. Így van ez a Valentin-napra szánt süteménnyel is, aminek a főpróbáját most hétvégén ejtettem meg és a mai postban fogok a receptről, tapasztalatokról, trükkökről beszámolni. A receptet a BBC Goodfoodon találtam, de a lentiekben már a módosított, kikísérletezett receptem találjátok.

Hozzávalók és szükséges formák:

A teljes bevásárlólista összesítve a következő (ezt fogom a lentiekben piros és fehér tésztára szétbontani):

  • 275 g vaj
  • 275 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 265 g finomliszt
  • 100 g natúr mandula
  • 6 egész tojás
  • 1 zacskó sütőpor kb. fele
  • 2 tk kakaópor
  • 1 mandulaaroma (pl. Dr. Oetker, ami színtelen)
  • 1 piros ételfesték

A szükséges formák pedig:

  • gyümölcskenyér forma
  • tepsi
  • szív alakú kiszúró forma

Én a 30x11 cm-es gyümölcskenyér formában készítettem el, de ahogy a képeken is látjátok, célszerű lett volna a tetejére még több tésztát tennem, így ehhez az alapanyag mennyiséghez inkább az eggyel kisebb, 20x11 cm-es formát ajánlom használni! Legközelebb legalábbis én biztosan azt fogom. Ennek a süteménynek az elkészítése mindenestül kb. 3,5 órát vesz igénybe és nem árt egy picit gyakorlottabb házicukrásznak lenni hozzá. De senkit se tántorítsanak el a képek: ez a sütemény sokkal nehezebbnek tűnik, mint amennyire valójában az :)

2017-01-30_06_16_18_1-1.jpg

Hozzávalók a piros szívecskékhez:

  • 100 g vaj
  • 100 g cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 125 g finomliszt
  • 25 g mandula durvára vágva
  • 2 egész tojás
  • 1 tk sütőpor
  • 2 tk kakaópor
  • 1 tk mandulaaroma (nem zöld!)
  • 1 ételfesték (én folyékonyat használtam)

Először a piros tésztát sütjük ki, ugyanis ezekből fogjuk a szívecskéket kivágni, majd az fog történni, hogy ezeket a szívecske-formákat belesütjük a másik adag tészta közepébe.

Előmelegítem a sütőt 150 °C-ra és egy kisebb tepsit kibélelek sütőpapírral. Bár az eredeti recept azt írja, hogy a piros süteményt is a püspökkenyér-formában süssük ki, ez teljesen felesleges, úgy csak még több maradékunk gyűlik össze (ez a piros sütemény a szívecskék kivágásából félreeső részek miatt egyébként is sok maradékkal jár, amit nem tudunk hasznosítani ebben a süteményben.) 

A puha vajat kikeverem a cukorral és vaníliás cukorral egy kézi mixer segítségével.

Egyesével hozzáadom a két tojást és úgy is tovább keverem.

Közben külön kikeverem a lisztet a sütőporral, kakaóporral, és beleszórom a manduladarabkákat is.

Ezt a lisztes masszát beleöntöm a másik edényembe, amelyben a tojásokkal és cukorral kikevert vaj van. Egyenletesen eldolgozom a masszát a robotgéppel.

Ekkor beleöntöm a mandulaaromát és az ételfestéket és tovább mixelem addig, míg egyenletes állagú és színű masszát kapok.

Ha készen van, a sütőpapírral kibélelt, előkészített tepsibe öntöm és 150 °C-on kb. 30 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, átsült-e. 

Ha készen van, negyed órát hagyjuk kihűlni, vegyük ki a tepsiből, majd vágjuk ki a lapos tésztából a szívecskéket. Egy 20 cm hosszú gyümölcskenyér formát kell tudnunk megtölteni egy sor szívecskével, így kb. 10 db 2 cm vastag szívre lesz szükségünk. A kimaradt piros tésztát, ha kihűlt, morzsoljuk össze és fagyasszuk le, később pl. cake pop-hoz vagy pohárdesszertekhez fel tudjuk használni.

Erről az állapotról sajnos nincs fotóm, mert menet közben rámsötétedett :(

Hozzávalók a manduláskenyér fehér tésztájához:

  • 175 g vaj
  • 175 g cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 4 egész tojás
  • 140 g finomliszt
  • fél zacskó sütőpor
  • 75 g durvára vágott mandula
  • 1 tk mandulaaroma

Ismét előmelegítem a sütőt 150 °C-ra és a gyümölcskenyér-formát kibélelem sütőpapírral. 

A puha vajat kikeverem a cukorral és vaníliás cukorral egy kézi robotgép segítségével.

Egyesével hozzáadom a négy tojást és úgy is tovább keverem.

Közben külön kikeverem a lisztet a sütőporral, és beleszórom a manduladarabkákat is.

Ezt a lisztes masszát beleöntöm a másik edényembe, amelyben a tojásokkal és cukorral kikevert vaj van. Egyenletesen eldolgozom a kapott masszát a robotgéppel.

Ízesítem a mandulaaromával és tovább mixelem addig, míg egyenletes állagú masszát kapok.

Ha készen van, akkor ugrik a majom a vízbe :)

Tehát, megvan a masszám, ami a szívecskék köré fog sülni, illetve a kb. 10 db 2 cm vastag szívecském is várja a bevetést.

Ekkor a sütőpapírral kibélelt, előkészített gyümölcskenyér-formába öntöm a most kikevert massza egy részét (kb. harmadát) úgy, hogy egyenletesen álljon a forma aljában ez a fehér massza. Ebbe beleállítom a szívecskéket úgy, hogy szorosan egymás mellett álljanak. Miközben erősen összefogom a szíveket, a maradék tésztát köréjük öntöm a forma oldalába, majd elengedem a szívecskéket és rájuk öntöm a maradék fehér tésztamasszát. Egyenletesre simítjuk a tetejét és betesszük sülni 150 °C-on kb. 30 percre (de inkább ellenőrizzük folyamatosan). A tűpróba során fontos, hogy ne a közepébe szúrjunk, hiszen a piros szívek már megsültek egyszer. 

Ha kész, vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni, majd vegyük le róla a sütőpapírt. Közben készítsük elő a csokimázat. Mivel ekkorára már szerintem mindannyian elfáradunk, én a legegszerűbb készen kapható Dr. Oetker prémium étcsoki-mázzal dolgoztam, amit elég csak felmelegíteni.

2017-02-01_08_22_46_1-1.jpg

Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 1 tasak Dr. Oetker Tortabevonó ét prémium

A zacskót beledobom a kb 75 fokos vízbe és ahogy a tasakon is írják, 7-8 alatt megolvasztom. Ha kész, kivágom a csücskét és szépen ráfolyatom a Valentin napi sütink tetejére és egyenletesen elsimítom rajta.

Az egészet hagyom kihűlni, majd 1 éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap tálalhatjuk is! A külsőre kevésbé mutatós sütemény belül meglepetést tartogat, és nem mellesleg ez egy nagyon-nagyon finom manduláskenyér.

Ha ti is elkészítitek, örülnék, ha betaggelnétek rajta Instagramon! :)

Kellemes készülődést kívánok nektek a Valentin-naphoz, amennyiben ünneplitek.

Ha tetszett a post, örülök, ha megosztod Facebookon. Hasonló tartalmakért kövesd a blogot Bloglovinon vagy engem az Instagramon!

A bejegyzés trackback címe:

https://liveyourlifeinspired.blog.hu/api/trackback/id/tr9212169074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása