live your life inspired

Süti-tízórai téli napokra: almás-répás muffin

2017. január 17. - liveyourlifeinspired

2017-01-11_08_11_41_3.jpg

Nem tudom, ti hogy vagytok vele  nekem a tél a kedvenc időszakom a sütögetésre, nem csak azért, mert a zord időben szeretem megédesíteni a napokat egy kis finomsággal, hanem valahogy lelkileg is igényem van egy jó lélekmelengető sütögetésre, miközben kint hideg van és sötét. Most hétvégén az alma, répa, dió, fahéj, méz aromája lengte körbe a lakást, és igen, ezekből a csupa tartalmas őszi-téli finomságokból csak valami jó sülhet ki! Ezt a nagyon ízletes muffint bátran ajánlom tízórai nasinak akár gyerekeknek is, a répa csak az édes-fahéjas rápatortaszerű mivoltában érződik ki belőle☺ Mivel sok benne az elég sok levet eresztő zöldség-gyümölcs alapanyag, nem is fognak hamar kiszáradni. Ha esetleg nem fogynának el egyből ☺ 

Hozzávalók:

15 db közepes méretű muffin lesz belőle (5 cm aljú kapszlikban)

  • 20 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor (én barnacukrot használtam)
  • 1 ek méz
  • 12 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vanília rúd belseje
  • 1 ek őrölt fahéj (de ízlés szerint lehet kevesebb)
  • 3 db tojás
  • 15 dkg sárgarépa (kb 2 kisebb darab, de ízlés szerint lehet kevesebb)
  • 15 dkg alma (kb 1 nagyobb darab, de ízlés szerint lehet kevesebb)
  • 10 dkg dió durvára vágva (ízlés szerint lehet kevesebb)
  • 1 csipet só

És az elkészítés: 

1. Reszeld le egy tálba a répákat és az almá(ka)t.

Több hozzávalónál is írtam, így a fahéjnál, répánál és almánál is, hogy ezek az én ízlésem szerinti javaslatok, de mehet bele kevesebb (vagy akár több) is.

2. Készítsd elő egy tálban a száraz hozzávalókat, tehát:

keverd össze a lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót, az ízlés szerinti fahéjat és a durvára vágott diót. 

3. Add hozzá a száraz hozzávalókhoz a puha vajat, és keverd ki, egyenletesre.

4. A másik tálban már előkészítetted a lereszelt répát és almát. Csurgasd rájuk a mézet (a méz opcionálisan el is hagyható, de szerintem nagyon illik a receptbe). Üsd rájuk a 3 db tojást, és keverd egyenletesre a masszát.

5. Most pedig összedoglozzuk a két tál tartalmát: a vajjal kikevert száraz hozzávalók közé öntjük a répás-almás masszát, és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a kettőt addig, míg nem maradnak benne lisztes részek.

A muffinkészítés alapja, hogy külön kell összedolgozni a száraz és folyékony hozzávalókat, majd a kettő összeöntésekor csak addig kell a masszát kevergetni, míg a lisztszigetek eltűnnek belőle, és darabos, a kanálról a muffinpapírba csurgatható masszát nem kapunk.

6. A muffinpapírral kibélelt vagy a kivajazott sütőformákat 3/4-ig töltjük a masszával.

7. A már előmelegített sütőbe tesszük és 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük a muffinokat. Az első 15 percben ne nyisd rájuk az ajtót, mert összeesnek és laposak maradnak. Tűpróbával tudod ellenőrizni, biztosan megsültek-e.

 

img_20170115_192406_008.jpg

Remélem, ti is elkészítitek a receptet és ízleni fog a végeredmény!

Ha kipróbáltad a receptet és tetszett a post, örülök, ha megosztod, ajánlod. A blogra fel tudsz iratkozni Bloglovinon, vagy Instagramon is követhetsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://liveyourlifeinspired.blog.hu/api/trackback/id/tr7212130109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása