live your life inspired

Tervezd boldoggá az életed ezekkel a kreatív határidőnaplókkal!

2016. november 04. - liveyourlifeinspired

Follow my blog with Bloglovin

picsart_11-03-11_11_59.jpg

Mióta írni tudok, vagy inkább írásban kifejezni a gondolataim, mindig voltak naplóim, majd a naplóim mellett különféle füzeteim meg noteszeim, hogy legyen miben gyűjteni az inspirációkat (meg persze anno a tanulnivalót). Ahogy aztán velem együtt nőttek a felelősségeim is, szükségem lett a határidőnaplókra, most pedig elérkeztem az életem egy olyan szakaszába, ahol többet várok el a határidőnaplómtól, mint hogy szimplán az aznapi teendőkre, történésekre emlékeztessen.

Sokan egyébként hasonló okokból, az elvárások, igények megváltozása miatt kezdenek saját bullet journal (bujo) vezetésébe. Ha például rendszeresen ingadozik, mit és mennyit tudsz egy-egy nap alá írni, ha úgy találod, sokszor túl sok, máskor meg épp nem elég, amit egy klasszikus határidőnapló beosztása nyújt, esetleg egy csomó különböző tematikájú plannerre, tervezőlapra lenne még szükséged azon túl, ami eredetileg egy kalendáriumban fellelhető (pl. étrend, költségek, blogpost-tervek), akkor egy bullet journal valószínűleg neked is hatalmas szabadságot fog adni a személyre szabhatóság és emiatt a hatékonyság területén. A bullet journalokról a bejegyzés végén lesz még szó.

Nekem arra van most szükségem, hogy egyrészt kevésbé kötött, másrészt pedig sokkal szebb, inspirálóbb és motiválóbb legyen a jövő évi új határidőnaplóm, mint egy megszokott klasszikus darab. Ahhoz pedig kétség nem fér, hogy ha te is olyan típus vagy, mint én, akkor bizony tényleg sokat fog hozzátenni az életvezetésedhez és hangulatodhoz, ha egy már kész kreatív kalendáriumban vagy éppen a saját kezű bullet journalodban jegyzed és követed nyomon az életed alakulását, fejlődését.

Nekem legalábbis a naplózás előre is meg utólag is segít:

  • tudatosabbá tesz, a tudatosság pedig motivál, és hatékonyabbá tesz a céljaim elérésében  azaz nem csak úgy sodródok egyik napból, hétből, hónapból a másikba, mint ahogy erre a rengeteg munkahelyi és magánéleti teendő mellett sokszor hajlamos az ember;
  • nyilvánvalóan összeszedettebb, rendszerezettebb leszek tőle, ami pedig kiegyensúlyozottabbá teszi az életem;
  • utólag pedig nem csak érdekes átnézni az élményeket, folyamatokat, hanem az ember önismeretéhez is sokat tesz hozzá a naplózás, a sikerek, fejlődés esetén az önértékelésen is javít, a kudarcok vagy éppen megtorpanás nyomon követéséből pedig rengeteget lehet tanulni vagy egyáltalán észlelni, hogy ideje startégiát váltani;
  • szóval egészében építi az én-sztorit, ami a legfontosabb történet kellene legyen az életünkben, mégis ki tud csúszni a kezünk közül, ha túl sokminden történik velünk dokumentálatlanul. Szerintem. :)

Éppen ezért elkezdtem nézegetni a hazai és külföldi kreatív kalendáriumokat (azt disclaimerként hozzáteszem, hogy a Coelho-évkönyv jelleg az távol áll tőlem!)  ha neked is megtetszett valamelyik, szerintem most még időben vagyunk, hogy karácsonyi ajándékként be tudjon érkezni az igazi :)

 

kreativ_kalendariumok_hataridonaplok.png

 

1. Hétköznapi Csodák Könyve

Kreatív Kalendárium

Már az apró dolgok említésénél megfogott ez a könyv, ami egy idézőjeles határidőnapló. Azt ígéri, hogy kreativitást és motivációt nyújt a jövő év minden napjára, miközben az alkotókedved is fellendíti. A jelen mélyebb megélésére és a jövő tudatosabb tervezésére buzdít, ráadásul különleges, természetközeli grafikákkal színesítették. Itt fogod tudni hamarosan megrendelni a 2017-es darabot, az idei példány 4.990 forintba került. (A fenti képen a tavalyi könyv látható.)

2. Az anti-határidőnapló 

Én az életem hosszú távon majd a slow living jegyében szeretném élni  amiben csak lehetséges, már most is ezt teszem és lelassítok (lásd a sok #TheArtofSlowLiving fotóm az Instagramon). A jelenlegi nagyon pörgős munkám mellett sajnos ez egyelőre nem olyan egyszerű. A Slow Budapest kezdeményezés gondozásában megjelent anti-határidőnapló ugyanakkor reményt ad, hogy az eléggé impulzus- és teendőgazdag budapesti életembe is beépíthetem a slow living szemlélet gyakorlati elemeit. Mióta találkoztam vele, kíváncsi vagyok erre a naplóra, a 2017-es példány előrendelésére itt lehet feliratkozni, az idei darab 4646 forintba került. (A fenti képen a tavalyi könyv látható.)

3. The Desire Map Planner

Angol nyelven nyilvánvalóan sokkal több jobbnál jobb kreatív kalendárium érhető el, érdemes keresgélni a Google-ben. Mivel én eleve félig általában angol nyelven gondolkodom, nálam szóba jöhetnek ezek, de bízom benne, hogy számotokra sem teljesen irrelevánsak ezek az ajánlások. A Desire Map Planner egy igazán különleges darab, ami az előzőkhöz képest még inkább alkalmas az életmódváltásra és annak nyomon követésére. Ahogy a cím is sugallja, meg kell határozd, hogyan szeretnéd érezni magad az életedben, és napról napra rávezet, mit kell tenned ahhoz, hogy év végére elérd ezt vágyott állapotot. Magyarországra is rendelhető (kézbesítési költséget nem néztem), maga a napló ára 44 dollár.

 4. Amelie Lane Life Designer

Ez a határidőnapló már jobban hajaz a klasszikusokra, ugyanakkor van benne tervező és összesítő például a kiadásokra, a sportolásra, az étrendedre, arról nem is szólva, hogy talán ez a leggyönyörűbb könyv az összes közül, amit most ajánlok. Magyarországra is rendelhető (kézbesítési költséget nem néztem), maga a napló ára 59.99 dollár.

 +1, a bullet journal

Ha sem a klasszikus határidőnaplók, sem a most ajánlott kreatív kalendáriumok nem nyerték el a tetszésed, érdemes lehet azon elgondolkodnod, hogy megcsinálod magadnak, amire igazán szükséged van. Bullet journalt klasszikus füzetben, könyvformátumban és gyűrűs kalendáriumban (filofaxban) is vezethetsz, utóbbi előnye, hogy (át)rendezgetheted, bővítheted további plannerekkel vagy egyebekkel a lapjait.

Néhány hasznos dolog, ha bullet journal tervezésébe fognál:

Először is, néhány magyar blogger már írt a bujo-ról kiváló bejegyzéseket, szerintem például náluk érdemes utánaolvasnod a témának: kincsesfüzet.hu, kittenish.hu, paretolanya.hu.

Ha pedig már döntöttél a bujo mellett, akkor ajánlanék néhány, számomra kedves bullet journal alapot:

Leuchtturm1917 naplók

Történetünk úgy kezdődött, hogy az Instagramos aktivitásaim miatt kaptam tőlük egy monogramos naplót, amit most is használok mint kezdetleges bujo és imádom. Ha valaha váltok, csakis a gyűrűs kialakítás érdekében fogom megtenni, mert ezek viszont könyv alapú naplók, én meg imádom a letölthető plusz plannereket. A Leuchtturm1917 márka szerintem nem különösebben ismert itthon, hatalmas előnye  amellett, hogy gyönyörű színekben kapható , hogy rendkívül kidolgozott, számtalan apró részletre gondoltak a kidolgozás során, amivel számomra egy tökéletes naplóvá tették. Eleve a szlogenjük is az, hogy details make all the difference, és nem is tudnék jobban egyetérteni. (mondtam már, hogy sokszor angolul gondolkozok és fogalmazok? :D) Ezen a linken érhető el a választékuk, magyar boltokban is lehet kapni őket, az enyém, ami A5 méretű, kb. 20 dollárba kerül. 

Papersblank határidőnaplók

Míg a Leuchtturm naplók inkább a letisztultabb, minimalista stílus kedvelőinek szólnak, a Papersblank márkájú butikkönyvek különleges, elegáns, művészi kialakításúak. Úgy tűnik, bujo-zásra is tökéletesen alkalmasak, bár belülről még nem néztem meg őket. Itt tudsz például válogatni közülük.

Gyűrűs kalendáriumok

Ahogy írtam, a filofaxok előnye, hogy tovább bővíthetők például internetről letöltött planner lapokkal, vagy tetszés szerint átstrukturálhatók menetközben. Filofaxot számos papír-írószer boltban kapni és sok évig jó szolgálatot tehetnek (elég a belsejüket cserélni), ugyanakkor fontos odafigyelni a legkézenfekvőbb méretre (fejben tartva pl. a letölthető plannerekkel kombinálást), valamint tüzetesen átnézni a kialakításukat, lapjaikat, és meggyőződni arról, egészen biztosan neked valók-e (például a naptár része nem túl kötötten beosztott-e). A scrapbolt webshopjában a sok plusz kiegészítő mellett igazán gyönyörű gyűrűs kalendáriumokat is kapni.

 

Ti vezettek valamilyen formában határidőnaplót?

Ha nem, remélem, most kedvet kaptatok! :)

 

A nyitóképen lévő füzetecske a Zenzero webshopból rendelhető meg, Karlalina tervezésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://liveyourlifeinspired.blog.hu/api/trackback/id/tr311798669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása