live your life inspired

Instagram Stories: tippek és trükkök, amiket eddig nem biztos, hogy észrevettél

2016. október 07. - liveyourlifeinspired

 

2_2.png

Amikor anno telepítettem a telefonomra a Snapchatet, amit azóta jól lemásolt az Instagram az új Stories funkcióval, rá kellett jönnöm, hogy én már túl öreg vagyok ezekhez a dolgokhoz. És nem azért, mert nagyon nem érzem kényelmesnek az ott általános, sokszor nagyon személyes és spontán tartalmak megosztását, hanem mert egyszerűen még azt sem találtam ki, hogyan kell egyáltalán használni a Snapchatet. Órákig bajlódtam, hogyan lehet például az alapfunkciókat előhívni: snapet készíteni és megosztani. Aztán miután sikerült ezt kibogoznom, valójában még hetekig nem esett le, hogy azért nem nézi őket senki, mert elfelejtettem (= nem tudtam) visszaigazolni a friend requesteket.

Mindezt úgy, hogy én azért eléggé otthon vagyok a kütyük, appok világában (legalábbis ezt hittem addig magamról), de Y generációs felnőttként a Snapchat kezelőfelülete egyszerűen botrányosan használhatatlannak tűnt, semmi nem esett kézre benne. Aztán rájöttem: ez nem bug, hanem feature. Egy tinédzser szeme, keze eleve több dologra áll rá, de mindeközben rengeteg elrejtett funkciója is van az alkamazásnak, ami pedig egy igencsak fontos célt szolgál: hogy a célközönség minél többet beszélgessen egymással arról, ki mit hogyan tudott előszedni a Snapchatben, és járjon szájról szájra az app híre.

Az Instagram Stories szerencsére sokkal felhasználóbarátabb, mint a Snapchat, de azért szerintem ti is hasznosnak fogjátok találni a tippeket, amiket most összegyűjtöttem. Magáról az Instagram Storiesról és alap szintű használatáról pedig már írtam itt.

Figyelem! Ez a bejegyzés itt a személyes blogomon az Instagram Stories 2016. októberi verziójának lehetőségeiről szól, 2017 szeptemberéig többször frissítettem, de a jövőben már nem fogom update-elni.

 

2017 szeptemberében ugyanis elindítottam a saját vállalkozásom, ami Instagram marketingre specializálódik, és ott, a Pikrea blogján rendszeresen nyújtok tanácsadást arra vonatkozólag, hogyan hozd ki a legtöbbet az Instagramodból, hogyan építsd be hatékonyan a kommunikációdba.

 

Még több naprakész Instagramos tippért, trükkért, kérlek, látogasd meg a pikrea.hu oldalt, vagy kövesd a Pikreát Facebookon!

 

És akkor lássuk a gyakori kérdéseket! :)

1. Hogyan tölthetek fel régi képet az Instagram Storiesba?

Alapvetően a spontánabb, "előkapom a telefont, lefotózom/felveszem, rárajzolok, feltöltöm" jellegű képes és videós tartalmak megosztására találták ki az Instagram Stories funkcióját, de sokan azért jobban átgondolják, mit és milyen minőségben töltenek fel majd utólag. 

Ha te is ezt tennéd: egyszerűen lépj be az új Story készítésébe, ekkor megjelenik a kamera. Scrolloz felfelé a kijelző aljáról, és alul megjelennek az elmúlt 24 órában készített / szerkesztett (!) fotóid és videóid. Máris postolhatod őket. Magyarán mindent újra tudsz hasznosítani, ami korábban készült, elég csak frissen szerkesztened rajta valamit. Korábban pedig, a Stories funkció megjelenésekor éppen fordítva, fentről kellett scrolloznod, hogy megjelenjenek fent az elmúlt 24 óra tartalmai. 

2. Hogyan töltsem fel a Snapchates képeimet, videóimat Instagram Storiesba?

Kétségtelen, hogy a Snapchat jóval az Instagram előtt jár a filterek tekintetében (is), és ha nem szeretnéd, hogy a kutyanyelves szelfidről lemaradjanak az Instagram követőid, mentsd le a snapjaid Snapchatből (a lefelé mutató nyíllal), majd 24 órán belül fel tudod tölteni őket az Instagram Storiesba az 1. pont szerint, vagy ki tudod úgy játszani a rendszert, hogy itt is mindent frissnek vesz az Insta, amit korábban készítettél, de az elmúlt 24 órában szerkesztettél rajta vagy éppen mondjuk screenshotoltad. Nem gondoltam magamról, hogy valaha ilyesmiről osztogatok majd tippeket, de tudom, hogy erre van igény :)

3. Hogyan tudok filtereket adni az Instagram Story-khoz?

Elég szegényes a választék filterekből, pláne ha Snapchaten szocializálódtál. Az effektek előhívásához húzd jobbra vagy balra a kijelzőt, ha kész a kép, de ne számíts túl sokra.

A rajzolós eszközök viszont egész jók: 3 féle ecsetből választhatsz, és egy csomó szín áll rendelkezésre.

UPDATE: 2016 év végétől elkezdtek megjelenni a különféle matricák is a Stories-on belül, ezeknek az ikonja a jobb felső sarokban van.

4. Hogyan tudok színes betűkkel ráírni a képekre?

Nyomj rá az "Aa" gombra, és a felugró billentyűzet felett elérhetővé válik 9 szín. Balra tovább húzva a színskálát, még kétszer 9 további szín vár.

5. Hogyan rejtsem el az Instagram sztorikat egyes userek elől? Hogyan tiltsam le a kommentelési lehetőséget?

Lépj be, készítsd el a Story-t, majd mielőtt postolnád, menj rá a beállítások menüre a bal felső sarokban: itt tudod elrejteni egyes felhasználók elől a sztorijaid és letilthatod a kommentelést is. A kommentet nyilván csak te látnád egyébként (DM formájában kapod meg), ez a funkció a celebeknek és hatalmas követőtáborral rendelkező usereknek hasznos, hogy elmeneküljenek a kommentáradat elől. A már feltöltött sztoriknál a bal alsó sarok lévő három pöttyre kattintva tudod ezeket utólag beállítani, módosítani.

6. Nem érdekelnek XY Story-jai, de párszor megnéztem őket, és azóta folyton az ő fiókja van legelöl. Át tudom ezt valahogy rendezni?

Az Instagram Stories algoritmusa az alapján működik, hogy kinek a sztorijait szoktad a leggyakrabban nézegetni, és kivel van a legnagyobb "engagement"-ed appon belül (azaz kit nézegetsz, lájkolsz, kommentelsz sokat), na és őket pedig kronológiai sorrendben rangsorolja. Így próbálja biztosítani az algoritmus a tartalomfogyasztást: úgy gondolja, annak már csak működnie kell, ha mindig friss kontentet látsz elöl olyanoktól, akiket szerinte érdekesnek találsz.

Ha mégis olyan személyek vannak elöl a Story-k sorában, akik (már) nem érdekelnek annyira, akkor "mute"-olnod, némítanod kell az adott személyt. Ez egy nagyon-nagyon praktikus dolog, ha igényed van arra, hogy személyre szabd a rengeteg tartalmat, mert nem feltétlenük érdekel az összes.

Szóval: fent nyomd meg hosszan az adott személy profilfotóját és menj rá arra, hogy "mute Stories". (magyarul némítás)

Nekem ez azért is volt hasznos, mert egyszerűen 600 követett embernek rengeteg olyan sztorija van, ami engem nem feltétlenül érdekel, hiába szeretem a képeiket egyébként. Végignézni ennyi user sok, egyenként 10 másodperces sztoriját legalább félóra lenne, és tele lenne számomra nem is releváns, esetleg más nyelvű tartalommal. Így eddig általában célirányosan mentem a kedvenc felhasználóimhoz a sztorikért, már ha nem feledkeztem meg róla.

A némítást bátran ajánlom nektek is: csak az Instagramon szembejövő, napi akár több száz képet és sztorit érdemben feldolgozni szerintem lehetetlen és sokszor felesleges is. Amit pedig itt fontosnak tartok megemlíteni: ez így van jól. Cseppet se frusztráljon, ha nem vagy mindenki számára érdekes. Láttam már 100 darab és 20 ezer követővel is usert, aki arról panaszkodott, neki valójában nem is érdekes az élete, és frusztrálja a nyomás, hogy folyamatosan érdekesnek kell tűnni ahhoz, hogy (továbbra is) nézzék. Pedig nincs ultimate definíció arra, mi az érdekes. Ne is hajszold. "Belülről" postolj mindig, akinek az és a személyiséged érdekes lesz, úgyis megnézi a Story-jaid.

7. Bárki megnézheti a Storijaim, vagy csak a követőim?

Ha nyilvános profilod van, bárki megnézheti, akit az 5-ös pontnak megfelelően nem tiltasz le előre. Ha zárt profilod van, akkor csak a követőid láthatják, de egyes követők elől akkor is elrejtheted a történeteid.

8. Tetszik egy sztorim, nem szeretném, hogy önmegsemmisüljön 1 nap múlva. Mit tehetek?

Mentsd le a telefonod galériájába, vagy postold közvetlenül az Instagramos galériádba. Ezeket a funkciókat a már feltöltött kép bal alsó sarkában lévő 3 pöttyre kattintva éred el.

9. Túl kevés a rendelkezésre álló 10 másodperc, hogy rendesen megnézzek vagy elolvassak egy sztorit.

Akkor nyomd rá az ujjad, és így le tudod "pause"-olni az adott tartalmat. Ha felengeded, megy tovább. Így tudod elolvasni a hosszú szövegeket, amiket néha én is ki szoktam írni.

10. Hogy lehet lépkedni az Instagram Story-k között?

Az adott személy előző sztorijára akkor lépsz vissza, ha a kijelző bal részére nyomsz, a következőre pedig úgy ugrasz előre, ha a jobb szélére. Ha swipe-olsz, akkor pedig ugrod az adott személy sztoriját, és továbbmész a sorban következőre.

11. Hogyan tudok gyorsan egy egyszínű hátteret csinálni, amire azonnal írhatok is?

Ahogyan én használom az Instagram Stories-t, az leginkább arra emlékeztet, ahogyan régen a Twittert használtam. Nagyjából hasonló kaliberű apróságokat, gondolatokat, képeket osztok meg (videót ma már egyre kevésbé, Boomerangokat viszont szívesen).

Ehhez sokszor azt csinálom, hogy egyszínűvé teszem a hátteret és ráírok. Hogyan hívhatod ezt te is elő? Menj be a Stories-ba, csinálj egy random képet bármiről, tényleg bármiről, menj rá egy tetszőleges színű ecsetre, és ahelyett, hogy azzal lemeszelnéd az egész képernyőt: nyomj rá egy ujjaddal a kijelzőre, tartsd rajta kb. 5 másodpercig, és ekkor nyomj rá egy másik ujjaddal is a kijelzőre. Tádáámm, az egész kijelzőt lefestetted így.

UPDATE: ez nálam azóta megszűnt, pedig jó kis funkció volt :(

12. Hogyan tudok kommentet írni más Story-jára?

Ha nincs letiltva nála a kommentelési lehetőség az 5. pont szerint, akkor sztorinézegetés közben megjelenik a bal alsó sarokban a "send message" lehetőség.

13. Hogyan tudom megnézni, kik nézik meg az Instagram Story-jaimat?

A megosztott képen, videón lent középen a számra kell kattintanod ehhez. Ebben inkább az az érdekes, hány sztoriig tartanak veled a követőid, ezt érdekes szerintem ebben nézegetni.

14. Hogyan tudom egy videóvá fűzni és lementeni az egész napi sztorijaimat?

Ez is egy tökjó funkció a Snapchatben, pl. ha utazok, én mindig megvárom a nap végét, és este a hotelszobában letöltöm magamnak az egész napi snapjeim egy videóban, amit tökjó nézegetni utólag. (Mert én nem videózok egyébként, ha utazok -- néha úgy érzem, a sok fotózás is túlságosan elveszi a lehetőséget tőlem attól, hogy az élményeket minél mélyebben és tartalmasabban éljem meg az adott pillanatban. Ugyanakkor így legalább utólag is át tudom élni őket..)

Az Instagramon is elérhető hasonló funkció: szintén a bal felső sarokban levő beállítások menüben éred ezt el, ahol a történetek elrejtését is. Itt kell kipipálnod azt, hogy mindig mentse a fényképeid és videóid. Sajnos összefűzve azonban nem lesznek, mint Snapchaten.

15. Hogyan tudok screenshotot készíteni valaki Instagram Story-járól?

Úgy, ahogyan egyébként is készítesz a telefonoddal. Snapchattel ellentétben az Instagram egyelőre nem mutatja, kik screenshotolják a képeid. ;)

16. Hogyan tudok valakinek direktben küldeni egy Story-t?

Kezdetben erre nem volt lehetőség, szóval erre is a Snapchatet használták továbbra is a felhasználók, de aztán valahogy 2016 év végétől Instagramon belül is debütált ez a várva várt funkció. Hogyan éred el? Egyszerűen a szokásos módon készítsd el a sztorit (akár egy régebbi tartalmat előcsalogatva az 1. pont szerint), majd ne a saját történeteidhez add hozzá, hanem a jobb alsó sarokban lévő nyílra kattintva válogathatsz, kivel is szeretnéd direktben megosztani.

17. Honnan tudom, ki hányszor tekintette meg a sztorijaimat?

Jelenleg az Instagram a nem business accountokban nem tesz elérhetővé semmilyen insightot/analitikát azon felül, hogy látod, hányan és pontosan kik nézik a sztorijaidat. Ők egyébként nem a megtekintés időrendi sorrendjében jelennek meg (maximum az első néhányan), és az, hogy csak egyszer fordul elő a nevük a listában, nem jelenti azt, hogy csak egyszer nézték meg a sztorijaid. Bízunk benne, hogy hamarosan az Instagram is frissül néhány, az elérést elemző eszközzel.

 

Van még bármi, amivel kiegészítenéd a listát vagy ami érdekel, de nem írtam róla? Ez a poszt már nem fog frissülni, mert az Instagram marketing vállalkozásom, a Pikrea blogján publikálok ezentúl Instagram tippekről, nem itt, a személyes blogomon.

 

Ha kérdésed van, jelezd bátran a Pikrea Facebook oldalán, amit érdemes lájkolnod is, mert ott további naprakész információkkal várlak az Instagram világából!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liveyourlifeinspired.blog.hu/api/trackback/id/tr911765719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása