live your life inspired

Mire jó a Snapchat és az Instagram Stories - használati útmutató tippekkel

2016. augusztus 08. - liveyourlifeinspired

Vázlatban volt egy blogpostom arról, mire jó a Snapchat, erre múlt héten az Instagram lett az új Snapchat, és ennél jobb döntést nem is hozhattak volna.

Alig lélegeztem fel az unásig postolt Prisma-festmények és Pokemon-fotók áradatából, mire elöntötték az Instagramom a szelfiket idegenek számára érdektelen hétköznapi pillanatokkal vegyítő sztorik. Mégis, az egész annyira addiktív... Nemhiába próbálta a Facebook sokáig megszerezni vagy legalább lemásolni a Snapchatet, ami egy ideje már a legnépszerűbb közösségi alkalmazás a fiatalok körében. Aztán végül egy az egyben, különösebb változtatás nélkül le is nyúlták az Instagramra. 

Az alapok: mi ez a két alkalmazás?

A Snapchat, és ennek klónja, az Instagram appon belül elérhető Stories funkciója arra szolgál, hogy ideiglenesen, előre meghatározott ideig elérhetővé tedd az életed pillanatairól szóló spontánabb képeid és videóid. Minden snapnél meg tudod külön határozni, pontosan kinek teszed azt láthatóvá, de végül minden esetben 24 óra múlva önmegsemmisülnek és törlődnek a snapek.

Visszakanyarodva az eredeti kérdéshez: nézzük át, egyáltalán mire való az Instagram Stories és a jó öreg Snapchat, amihez Magyarországon még a social media szakemberek is tanácstalanul nyúlnak sokszor, a generációs különbségből fakadóan.

Engem itt tudsz követni Instagramon, ha szeretnél ☺Ennek a bejegyzésnek készült egy haladóbb szintű folytatása is, amit itt tudsz megtekinteni.

1. Személyesebbé, igazibbá teheted a fiókod, csatornád:

az Instagram általában részleteiben megkomponált, beállított és aprólékosan megfilterezett világához képest a Story-kban és a Snapchaten nincs különösebb eszközöd a kozmetikázásra. Alapvetően akkor és úgy kell tálalnod, amit mutatni akarsz, ahol és ahogyan az van. Ez nyilván egyrészt töménytelen mennyiségű érdektelen Story-ban fullad ki, másrészt, ha ügyesen használod, valóban emberközelibbé teheted a követők számára pl. a márkádat, vagy saját magadat. (update: lehet már Instagram Storiesba is galériából feltölteni régebben készült, akár meg is szerkesztett képet)

2. Megoszthatod a nem eléggé Instagram-kompatibilis tartalmadat

Megjelenése óta az Instagram nagyon leegyszerűsítve az a platform lett, ahol a felhasználók az általában művészinek szánt fotóikra várják az instant visszajelzést, ami leginkább a lájkokban manifesztálódik. Mivel látszik, melyik fotó mennyi lájkot kap, kinek hány követője van, a fotómegosztás sokaknak csak a számokról szól. Ezzel ellentétben, a Story-kat nem tudod lájkolni, nem látszik kívülről, hányan nézték meg őket, így valahogy az egész egy őszintébb történetmesélésről szól. Írtam már a 10 legidegesítőbb Instagramos szokás között arról, hogy ha túl sokat postolsz, az könnyen ahhoz vezethet, hogy leiratkoznak rólad a követők. Tedd fel a galériádba a legjobban sikerült képet az adott témáról, a többit meg fűzd össze egy Story-ba. A Story-k megtekintése opcionális, így kisebb az esélye, hogy a követőid agyára mész az aznapi nyolcadik macska- és kajafotóddal.

3. Chatelhetsz és képeket, videókat oszthatsz meg anélkül, hogy azok tárhelyet foglalnának a telefonodon

Én leginkább emiatt szerettem a Snapchatet is, ahol viszont sajnos generációs okokból sokkal kevesebb barátom és családtagom volt fent, mint Instagramon. Az Instagram Stories-ban megosztott, 10 másodpercig látható, de újra megnézhető képeid és videóid nem foglalják a helyet a telefonodon (ha csak nem akarod külön lementeni és megtartani őket), 24 óra múlva úgyis törlődnek, de addig bármennyiszer megnézhetik őket az ismerőseid és a követőid (meg persze a nem-követők is, beállítástól függően). Természetesen direktben is küldhetsz Story-t valakinek, vagy le is tilthatsz a megtekintésről bizonyos felhasználókat.

És néhány tipp, hogyan Snapchatelj és Instagram Story-zz úgy, hogy közben érdekes is maradj:

 

(ezek a tippek azoknak szólnak, akik egy szinttel komolyabban szeretnék venni a történetek megosztását)

- Valld be magadnak, hogy a snapek nem elsősorban neked készülnek, mert ha csak magadnak készítenéd őket, akkor nem osztanád meg a világgal. Ennek tudatosítása sokaknál elmarad. Épp ezért némi önkritikát gyakorolva, a kívülálló szemével is gondold át, valóban érdekes-e a tartalom, amit megosztasz a követőiddel? 

- Ne legyen túlságosan öncélú a sztorid. Például, ne szelfizz túl sokat, kivéve, ha beauty/divatblogger, vlogger vagy / ilyen irányú ambícióid vannak / sztár vagy / az tesz boldoggá, ha mutogatod magad / és persze ha ismerkednél. Tökjó néha beköszönni a követőknek, hogy arcot is társítsanak a képekhez, de ha a galériádban mást szoktak meg eddig tőled, akkor általában az öncélú, túlzásokba eső magamutogatás unalmas lesz. Ugyanígy, a napi menüd valószínűleg csak neked érdekes, ha a követőid eddig az épületfotóid miatt kedveltek.

- Az előbbi pontból következik is: legyél önazonos. Tökjó, hogy a "kulisszák mögé" vezetheted a követőket, de ne ess az újdonság varázsa miatt annak a csapdájába, hogy nem odaillő történeteket osztasz meg. 

- Azt ugyanakkor fontos hangsúlyoznom, hogy "gyakorlat teszi a mestert" itt is. Idővel látni fogod, mi az, ami igazán bejön neked és a követőknek. 

- Kezeld a helyén a dolgot. Én például ugyan készítek Story-kat, amiknek egészen magas a látogatottságuk és érkeznek rájuk üzenetek, de alapvetően rossz Story-fogyasztó vagyok, mert jobban szeretek úgymond jelentőségteljesebb vagy gondolatébresztőbb történeteket olvasni hosszabb képaláírás vagy blogpost formájában másoktól. És szerintem sokan vannak így rajtam kívül. Ne ess át a ló túloldalára, ne told túl, és ne vegye el tőled a pillanatot az, hogy már nem csak lefényképezed, hanem videózod is. Inkább éld meg.

- Vigyázz a személyes adataidra. Nem tudom, valaha bárki hangsúlyozta-e ezt, de én fontosnak tartom kiemelni. Mivel olyan emberközeli és közvetlen hangulatú a snapelés, simán elárulunk magunkról akár véletlenül is sokatmondó információkat, például hogy hol lakunk, vagy éppen milyen útvonalon járunk reggel-este. Igen, alapvetően tök kedves és jóindulatú mindenki, de azért ott van az a "de". Légy óvatos.

 

Ez a bejegyzés az Instagram Stories 2016. augusztusi verziójának lehetőségeiről szól általánosságban. Itt a személyes blogomon írtam utána még egy bejegyzést a leggyakoribb Instagram Stories-t érintő kérdésekről, tippekről, trükkökről - érdemes lehet csekkolnod!

Aztán 2017 szeptemberében elindítottam a saját vállalkozásom, ami Instagram marketingre specializálódik. Ezt a személyes blogot már nem frissítem Instagramos tudásanyagokkal, helyette a Pikrea blogján rendszeresen nyújtok tanácsadást arra vonatkozóan, hogyan hozd ki a legtöbbet az Instagramodból, hogyan építsd be hatékonyan a kommunikációdba.

Még több naprakész Instagramos tippért, trükkért, kérlek, látogasd meg a pikrea.hu oldalt, vagy kövesd a Pikreát Facebookon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liveyourlifeinspired.blog.hu/api/trackback/id/tr958932480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kittenish 2016.08.08. 13:44:01

Szuper tippek! :) Én személy szerint nagyon örülök az Instagram Stories-nak, mert alapvetően nem használtam sokat a snapchatet (annak ellenére, hogy maga az ötlet tetszik), valahogy nem sikerült beleépíteni a napi rutinomba, így viszont nem kell még egy külön alkalmazást kezelnem.

liveyourlifeinspired 2016.08.08. 13:48:40

@Kittenish: Szia Zsófi! Köszi, ezek csak az alapok, majd szerintem készülnek tippek haladóknak is :) Én is örülök neki, mert Snapchaten sokkal kevesebb ismerősöm, barátom, családtagom volt fent, az Instagram-követőket is nehezebb volt oda átirányítani. Szóval sokkal praktikusabb az Instagram Stories. #RIPSnapchat
süti beállítások módosítása