live your life inspired

Vélemény: itt az új Instagram algoritmus

A postok már nem kronologikus sorrendben jelennek meg - íme az első időszak tapasztalatai

2016. június 07. - liveyourlifeinspired

Ha használod az Instagramot, bizonyára nem maradtál le az eszement pánikról sem, ami végigsöpört az alkalmazáson idén március végén, amikor bejelentették, hogy változtatnak az algoritmuson, és hamarosan nem időrendi sorrendben látjuk majd a feedünkben lévő képeket, hanem a viselkedésünknek, preferenciáinknak, aktivitásunknak megfelelően teljesen más sorrendbe rendezi őket az alkalmazás.

Az újítás híre szinte minden Instagrammert megmozgatott, ekkor tört ki a "Turn on Post Notification"-pánik, amikor celebek és lelkes Instagram-használók egyaránt arra kérték a követőiket, hogy kérjenek értesítést a telefonjukra arról, ha az illető postolt. Minden egyes alkalommal. Önként, készakarva. Szerintem ez borzasztóan önző felvetés! Bele sem gondoltak talán, hogy ez akár csupán néhány alkalom után is mennyire idegesítő lesz, és fogadni merek rá, hogy sokszor inkább kikövetésben végződik.

Nagyon sokan vannak az Instagramon, akik maguktól, a fotóik minősége vagy érdekessége miatt, a nulláról építettek fel egy nagyobb követőbázist, így az Instagram egy nagyon hatékony eszközzé vált a (personal) brandépítésükben.  Az Instagramon ráadásul eddig a követőid között 100 százalékos volt az organikus elérés, azaz ha valaki bekövetett, akkor eddig egészen biztosan meg is jelent minden postod a feedjében, időrendi sorrendben (maximum azért maradt le róla, mert átgörgetett rajta, vagy éppen nem nézett fel elég sűrűn). Megértem, hogy ők (akár magánemberként, akár hírességként, akár márkaként) megijedtek, amikor megjelent annak a lehetősége, hogy a követőik random módon fogják ezentúl látni a fotóikat. Miközben az új, vállalati Business Tools elemzési eszköz érkezését is épp a napokban jelentette be az Instagram, nem volt nehéz összerakni, hogy a változások jóllehet arra mennek ki, hogy a jövőben márkaként majd fizess azért, ha előrébb szeretnél kerülni a követőid feedjében. 2016. június 1-jével még egy dolog megváltozott: az Instagram többé nem támogatja a külső, webes Instagram-nézegetőket, azaz mások és a saját csatornád is ezentúl csak az alkalmazásban vagy az instagram.com oldalon nézegetheted, amelyekhez regisztráció szükséges.

Ezek azonban elég gyökeres változtatások ahhoz képest, aminek ez az alkalmazás indult. Legtöbben ugyanis azért és úgy szerettük ezt az appot, amilyen volt a kezdetektől fogva ezidáig. Mi válogattuk össze, kinek a fotói inspirálnak, kikről nem akarunk lemaradni, kiket szeretünk - és azoknak minden egyes képe kivétel nélkül, szűrő nélkül, feliratkozás, értesítés nélkül megjelent a feedünkben.

Nekem kb. egy hete, egy nagyobb tábornak pedig tegnap frissült le az új algoritmussal az alkalmazás. Most a tapasztalataimat szeretném leírni nektek.

Első benyomás:

  • igen, elsőre bosszantó, hogy nem időrendi sorrendben jelennek meg a fotók
  • a Facebook-ismerőseim fotóit előresorolja, függetlenül attól, szoktam-e lájkolni az ő képeiket

 

Néhány nap használat után:

Képnézegetésnél:

  • ha naponta többször megnyitod az appot, lényegében nem fogod (jelen algoritmus szerint) érzékelni a változást, mondom ezt úgy, hogy nekem 600 követettem van, tehát viszonylag sok a kontent, és szeretek is legörgetni az utolsóig, amit még láttam előző megnyitáskor
  • ha naponta többször ránézel a feededre, az utolsó megnyitás óta postolt legfrissebb tartalmat látod legfelül, azaz tényleg szinte nem is érzékeled a változást
  • márpedig a tavalyi Instagram körkép szerint a válaszadók 88,8%-a naponta akár többször is felnéz Instára
  • akiknek lájkolod a képeit, akiknek kommentelsz, azaz akiknek a tartalmát számodra érdekesnek ítéli az algoritmus, azokat fogja előre sorolni
  • jelenleg ez független attól, hogy az adott oldal brandoldal-e vagy magányszemélyé - a márkák képei is ugyanúgy elöl jelennek meg nálam, ha megvan az engagement velük
  • mivel tudsz a változásról, ha ránézel a feededre, mostmár az az érzésed van, hogy lemaradsz valamiről, hogy kontrollált a képfolyam, és nem feltétlenül jelenik már benne meg mindenki. Pedig elvileg ugyanúgy ott vannak, sőt, az Instagram magyarázata szerint épp azért eszközölték a változást, mert az időrendi sorrendben a felhasználók a követett tartalom akár 70 százalákáról lemaradtak eddig.

Képfeltöltésnél:

  • nem érzékeltem semmilyen változást, csökkenést a fotóimat érintő aktivitásban, ugyanannyi mennyiségű lájk, komment érkezett, mint az időrendi algoritmusban. Ugyanakkor valószínűleg még nem minden követőmnek frissült le az alkalmazása.

 

Tanulságok, azaz miként változtathatja meg az új algoritmus az Instagram használati szokásainkat:

Képnézegetésnél:

  • még több engagement: ha nem szeretnél lemaradni a követettjeidről, kommentelj a képeikre, lájkold őket, és akkor érzékeli az algoritmus, hogy az számodra érdekes csatorna. Ez amúgy is egy közösségi alkalmazás, amelyben minden más hasonló social networkhöz képest kiemelkedően magas az engagement.
  • előfordulhat, hogy (pl. Facebook kapcsolat miatt) olyan usereket is előre sorol az új algoritmus, akiket számodra érdekesnek ítél, de te valójában nem a képeik minősége vagy érdekessége miatt követted őket eddig, hanem mondjuk jófejségből. Ezesetben lehet, hogy mostantól zavaró lesz, hogy az ő tartalmuk vár elöl téged. Én még kivárási fázisban vagyok, de jelen állás szerint egészen biztos, hogy kicsit jobban átgondolom, kit és miért követek. Ez végsősoron szerintem nem olyan rossz dolog.

Képfeltöltésnél:

  • a fotóid a jövőben azon követőid hírfolyamában kerülnek majd előre, akik interakcióba szoktak lépni veled (lájkolnak, kommentelnek). Eddig elég volt csak simán postolnod, esetleg a legjobb időzítésre odafigyelve. Ha továbbra is szeretnél a követőid feedjében előre kerülni, mivel pl. a vállalkozásodnak van Instagram oldala, akkor ezután még inkább fontos lesz jó minőségű, Instagram-kompatibilis (nem szórólapra, Facebookra vagy bannernek szánt képanyaggal!), interakcióra és engagmentre késztető tartalmat postolnod. Ami ugyan több erőfeszítést igényel, de azért jó dolog.

 

Kíváncsian várom a következő hónap fejleményeit, hogy mire mennek ki a mostani fontos változtatások.

 

Neked mi a véleményed az újításokról?

 

Ha tetszett a post, kérlek, oszd meg a lenti ikonra kattintva, hogy még több emberhez eljusson! Kövess Instagramon is, és iratkozz fel a blogra a Bloglovinon!

 

Kép forrása: technobuffalo.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liveyourlifeinspired.blog.hu/api/trackback/id/tr778775488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása