live your life inspired

Barcelona útibeszámoló

Avagy mit nézz meg feltétlenül a katalán fővárosban, ha csak néhány napot töltesz ott

2016. március 08. - liveyourlifeinspired

(for the English version please scroll down)

(még több képért görgess le az angol verzióhoz vagy kövess Instagramon)

Idén februárban üzleti úton voltam Barcelonában (ahogy az Instagramomon bőszen tudósítottam is róla) és városnézés szempontjából is próbáltam kimaxolni, már amennyire a munka engedte. A mostani beszámolóm elsősorban azoknak próbál támpontot adni, akik nem voltak még Barcelonában és csupán néhány napot töltenek a katalán fővárosban, a tengerparti fürdőzés helyett pedig inkább városnézést preferálják. Lássuk, mi az, ami szerintem kihagyhatatlan Barcelonában, ha csak kevés időd van. 

picsart_03-08-05_17_31.jpgKilátás a Park Güell padjáról

 

Vessz el a gótikus negyedben!

 

Bármely városban is járok, az egyik első dolog, hogy az óvárosát keresem meg (ha van), mert imádom azt a hangulatot, amivel az óvárosok elvarázsolnak. Első napomon vettem magamnak egy 3 napos Barcelona metróbérletet (20,5 EUR), leszálltam a Drassanes állomásnál, ami rögtön a La Rambla elejénél tesz le, és belevetettem magam Barcelona egyik leghangulatosabb negyedébe. Ez a metróállomás található a legközelebb Barcelona híres sétálóutcájának, az éttermekkel, hangulatos kávézókkal, élőszobor-művészekkel teli, platánfákkal szegélyezett La Rambla legelejéhez. Innen karnyújtásnyira van a kikötő, ahol sirályokat etethetsz, vagy éppen a Kolombusz szobor, amely egyfajta iránytűje Barcelonának, és nem mellesleg fel is lehet menni a tetejébe (5,1 EUR), ahonnan hihetetlen kilátás nyílik a városra és a tengerre is.

picsart_03-08-04_33_22.jpgEzt a gyönyörű belső udvart is a gótikus negyedben találtam

Amikor a Rambláról jobbra vettem az irányt a gótikus negyed felé, véletlenül otthagytam egy kávézóban a térképem, úgyhogy utána már tényleg csak a kamerám vezetett :) A negyedben bóklászva, a templomokat, katedrálisokat alaposan bejárva napokat lehet eltölteni, nekem pedig csak fél napom volt erre.

2016-03-08_03_01_44_1.jpgA gótikus negyed szűk utcácskái

Hasznos linkek:

Barcelona metro jegyek és bérletek: http://www.tmb.cat/en/barcelona-travel-cardhttps://www.barcelonasmartmoving.com (10 % kedvezmény online vásárlás esetén)

Barcelona metro térkép: http://www.tmb.cat/en/mapa-metro-barcelona 

Vedd meg előre a Kolombusz-szobor kilátójába szóló jegyed online: http://bcnshop.barcelonaturisme.com/shopv3/en/product/18334/mirador-de-colom.html 

 

Csekkold Gaudí alkotásait, vagy ne is menj Barcelonába

 

Függetlenül attól, hogy szereted-e a szecessziót vagy  nem a te stílusod, Barcelona modern arculatának kialakításában megkérdőjelezhetetlenül nagy szerepet játszott Antoni Gaudí katalán építész, így szerintem bűn kihagyni a Gaudí-művek részletes tanulmányozását. Én például az alábbi útitervet ajánlom, ez egy teljes Gaudí-nap útiterve lehet, valamennyi állomás világörökség.

Kezdd a napot a Sagrada Familiában

A "Szent Család-templom" Gaudí még mindig épülő templomcsodája, Barcelona talán legismertebb épülete és egész Spanyolország egyik legnépszerűbb látványossága. Éppen ezért mindenképpen vedd meg a jegyedet online előre, máskülönben a tűző napon órákon keresztül kell sorbaállnod, annyira hosszú mindig a sor. Szerintem az egyik torony meglátogatását is magába foglaló, kb. 10 ezer forintos "Top Views" jegyet vásárolt meg,  azt azonban vedd figyelembe, hogy a toronyba csak felfelé visz lift, lefelé gyalog kell a szűk csigalépcsőt megmásznod (kb 400 lépcsőfokot).  Ez kisgyerekkel elég veszélyes, de klausztrofóbiásoknak és tériszonyosoknak sem ajánlott, és ezt nem nagyon tüntetik fel sehol. 

A Sagrada Familia meglátogatására 1-2 órát mindenképp szánj.

picsart_03-08-04_40_18.jpgA Sagrada Familia színes üvegablakai

picsart_03-08-04_40_37.jpgKilátás a Nativity Towerből

picsart_03-08-04_41_18.jpgA Sagrada Familia csigalépcsői

Menj be egy Gaudí-lakóházba!

Igaz, kívülről is rendkívül részletgazdagok és érdekesek a Gaudí-lakóházak, azonban mindenképpen érdemes belülről is megcsodálni az építészeti megoldásaikat, a lakótereiket, és mindenekfelett a tetőt. Gaudí egyébként azt vallotta, hogy Istennek épít, hát jó neki, hogy ő felülről látja ezeket a csodás tetőket :)

2016-03-06_11_26_53_3-1.jpgA Casa Mila (La Pedrera) teteje a kéményekkel

A két leghíresebb Gaudí-lakóház a Casa Mila (La Pedrera) és a Casa Batlló. Habár a jegyek nem olcsók (kb. 6-8 ezer HUF egy felnőtt belépő), legalább az egyiket mindenképp nézd meg. Mivel a kettő közül nekem csak egyre volt időm, és nekem már régóta a bakancslistámon volt a La Pedrera, ezért én azt választottam. Nem akartam úgy hazatérni Barcelonából, hogy nem látom..és valóban életreszóló élmény volt. Februárban teljesen tűrhető volt a sor, kb. 5 percet kellett várnom, mert ide nem foglaltam online jegyet, de frekventáltabb időszakban nagyon ajánlják itt is az online jegyvásárlást. A jegy mellé ingyenes audio guide jár. A látogatás során a La Pedrera belső udvarait, a lélegzetelállító tetőt, a padlást, és a korabeli módon berendezett lakótereket nézheted meg, végül pedig a  boltban vásárolhatsz.

2016-03-06_11_19_47_1.jpgA La Pedrera belső udvara

Az ajánlott látogatási idő 1 óra, én ennek kb. háromszorosát töltöttem el, csak egy órát azzal, hogy minden részét bejártam a tetőnek, aztán egy turista-mentes szegletében leültem, hagytam, hogy süssön rám a kora tavasszal is forró mediterrán nap, és igyekeztem eltenni a látványt egy örök emléknek.

Járd be alaposan a Güell Parkot

Barcelona képeslap-arca a Güell Park, ami engem teljesen rabul ejtett a maga álomszerű világával. Érdemes rászánni 5-6 órát a megtekintésére. Eleve a legközelebbi Vallcarca metrómegállótól kb. félóra sétára van a park, szerencsére hegyet mászni nem nagyon kell, mert mozgólépcső visz fel hozzá, a kilátás meg majd mindenért kárpótolni fog. A 17 hektáros hatalmas park látogatása ma már nem ingyenes (én 7 EUR-ért vettem online jegyet), félóránként maximum 400 turistát engednek be, ezért időpontot is foglaltam online. Azt érdemes tudni, hogy az időpontokat szerencsére lazán vették (én innen is, és a Sagrada Familiából is késtem kb. fél órát, egyikkel sem volt gond szerencsére.)

picsart_03-08-04_42_57.jpgA Güell Parkhoz vezető meredek utcácska

Habár a park 17 hektáros, a fő teraszán és a főbejáratánál tobzódik a legtöbb turista, így az ikonikus, mozaikborítású, hullámos padnál is hosszasan sorba kell állni, mire a magad Barcelona-képeslapfotóját elkészítheted :) 

2016-03-08_02_55_52_1-1.jpgKilátás a Güell Parkból a városra 

Ha csillapodik a tömeg, érdemes foglalnod magadnak helyet a padon, elveszni a mozaikok, minták, színek és formák sokszínűségében, sütkérezni a pálmafák alatt, nézegetni a repkedő és rikoltozó zöld papagájokat, galambokat etetni, és élvezni a kilátást Gaudí mézeskalácsházaira. Úgy láttam, a park területén csak 1 büfé van (a főbejáratnál, és nem a legjobb), érdemes egy szendviccsel és innivalóval előre készülni, amit a mozaikpadon ücsörögve hangulatosan elfogyaszthatsz. És a pihenő után mindenképp fedezd fel a teljes parkot, amihez a bejáratnál segítségképp kapsz egy térképet és leírásokat.

2016-03-08_02_53_52_1.jpgKülönleges, természet ihlette oszlopok a Güell Parkban

Hasznos linkek:

Sagrada Familia online jegyvásárlás: https://www.clorian.com/site/SagradaFamilia/

Casa Mila (La Pedrera) online jegyvásárlás: https://tickets.lapedrera.com/site/LaPedrera/product/37-la-pedrera-by-day/type/29?lang=en (az éjjeli látogatás is fantasztikus lehet)

Casa Batlló online jegyvásárlás: https://tickets.casabatllo.es/site/CasaBatllo/?lang=en

Park Güell online jegyvásárlás: http://www.parkguell.cat/en/buy-tickets/ 

Egy még felfedezetlen világörökség: a Sant Pau kórház

 

A hotel, ahol megszálltam, a világ legnagyobb Art Nouveau-komplexuma, a Sant Pau kórház  (teljes magyar nevén Szent Kereszt és Szent Pál Kórház) tőszomszédságában helyezkedett el, és a 6. emeleti szobám teraszáról elképesztő kilátás fogadott. A Sant Pau épületkomplexumot a katalán Art Nouveau előfutára, Llluis Domenech i Montaner építész tervezte, és 1997-ben az UNESCO a kulturális világörökségek közé emelte. Ennek ellenére itt találkoztam a legkevesebb turistával :)

picsart_03-08-05_17_51.jpgKilátás a Sant Pau kórházra

Hasznos link:

A Sant Pau kórházkomplexumot vezetett túrán tudod leginkább bejárni, foglald le itt a helyed: http://tickets.santpaubarcelona.org

Nekem ezúttal ezeket a látványosságokat volt szerencsém megnézni. Te miket adnál hozzá a listához?

 

Ha tetszett a post, kérlek, oszd meg a lenti ikonra kattintva, hogy még több emberhez eljusson! Kövess Instagramon is, és iratkozz fel a blogra a Bloglovinon!

 

 

###

 

Barcelona quick guide: what not to miss if you are in the city for some days?

 

This February I took part in the Mobile World Congress in Barcelona and decided to share some of my insights and tips which might come in handy if you happen to spend a few days in the city. As I had very limited time for sightseeing and the city has much more to offer, this post now is just a brief overview of my impressions.

picsart_03-08-04_21_42.jpgThe Gothic District's narrow moody streets

Walk and get lost in the Gothic Quarter

 

Wherever I am, the first thing I do when sightseeing is checking out the old town. I love the old town vibes and loved them in Barcelona too. On the first day I purchased a 3-day BCN holiday travel card (20.5 EUR), got on the metro, got off at Drassanes station which is right at the very beginning of the city's emblematic pedestrian boulevard, La Rambla, which is basically a human river full of tourists, locals, street artists, and lovely restaurants and cafes, flanked by old plane trees. Walking along it is a must if you are in Barcelona (it's just 1.2 km long). Bonus tip: where La Rambla meets the see, there's the port of Barcelona and the iconic Mirador de Colom, the monument built to honour Colombus. Ride to its top and enjoy the incredible panoramic view of the sea and the city (for 5.1 EUR).

picsart_03-08-04_58_18.jpgFound these cuties in the Gothic Quarter

Right off of La Rambla, you will find the Barri Gòtic (Gothic Quarter), the historical center of Barcelona. I accidentally left my map on my table at a little café where I had coffee and bocadillo, so after that completely my camera guided me.

2016-03-08_02_59_31_1.jpgCheerful tiles at the Gothic Quarter

Some useful links:

Barcelona travel cards: http://www.tmb.cat/en/barcelona-travel-card & https://www.barcelonasmartmoving.com (10 % off for online purchase)

Barcelona metro map: http://www.tmb.cat/en/mapa-metro-barcelona 

Buy your Mirador de Colom ticket onlinehttp://bcnshop.barcelonaturisme.com/shopv3/en/product/18334/mirador-de-colom.html 

Go Gaudí or go home

 

Whether you admire the Catalan architect, Antoni Gaudí, our his Secessionist-Modernist style is not your cup of tea, checking out Gaudí's masterpieces is a must if you are in Barcelona. This guide below is a one-day tour and can be your DIY Gaudí-walking tour as well.

picsart_03-08-04_39_35.jpgMain terrace at the Park Güell

Start your day at Sagrada Familia

Gaudí's unfinished wonder is Barcelona's most iconic site and one of the most visited places of the country. Therefore, it's highly recommended to buy your "skip the line" ticket online, otherwise you need to stand in line for hours to get into Sagrada Familia. Grab your audio guide and explore the Church of the Holy Family at your own pace. Buy the "Top Views" ticket (for 30 EUR) to see the amazing view of the city. The top of the towers can only be accessed by lift, one on each facade. When I was there, only the Nativity tower was open. I still feel dizzy thinking of descending the narrow spiral staircase which seemed neverending - with some 400 steps down it is the most dangerous church I have ever been to. I absolutely recommend it, but if you have height issues, suffer from claustrophobia or vertigo or you are with a kid, think twice before going up the towers as it's a vertiginous experience.

The recommended length of visit is 1-2 hours. 

picsart_03-08-05_00_20.jpgLooking up inside the Sagrada Familia

Visit one of Gaudí's residential houses

As I had very limited time for sightseeing, but I wanted to visit one of Gaudí's residential buildings by all means, I had a hard time deciding if it should be Casa Mila (La Pedrera, 20,5 EUR) or Casa Batlló (26 EUR) (just to mention the two most visited ones). As the former one was on my bucket list ever since I first came across with Gaudí, I went for La Pedrera, and it was a breath-taking experience.

2016-03-08_02_57_25_1.jpgGaudí's Chimneys at La Pedrera

I bought my ticket there (I had to stand in line for 5 minutes), but in a more frequented period it's worth purchasing it online for skipping the line, just grabbing your audio guide and heading right into the awesome building. The tour takes you along the courtyard, the fantastic rooftop, the attic, the fully furnished apartments to see how those wealthy people once lived here, and ends in the shop.

picsart_03-08-04_42_12.jpgThese waves..

The recommended length of visit is 1 hour, but I could easily spend here like 3 hours, admiring all the architectural details, taking tons of photos and then just finding a little corner for myself next to a Gaudí-chimney at the roof, sunbathing and making these moments a life-long memory.

Explore the magical Park Güell 

Gaudí's largest work is Park Güell in Barcelona, which main aim was to become a British-style "garden city". One of its key elements is the wavy bench of the "trencadis" (mosaic) which is Barcelona's postcard photo. Try to find a spot for yourself at this overcrowded bench, lay back, listen to the green parrots and enjoy the view of the palm trees and Gaudí's gingerbread houses, and of course take your own postcard shots (you most probably have to stand in line for that). It's worth planning ahead and bringing a bottle of water and a sandwich with you as the park is huge and there is just one buffet as I noticed.

picsart_03-08-04_57_52.jpgAre these houses edible? Please?

Although the park covers an area of 17 hectares and  the maximum visitor capacity each 30 minute is 400 people, the park's main terrace and entrance was absolutely overcrowded while I was there (in the afternoon as I wanted to see the sunset from there). This UNESCO World Heritage Site is not freely accessible anymore; I bought my ticket online for 7 EUR. The recommended length of visit is at least 5 hours if you want to explore this enormous site thoroughly. It is set on the hill and just getting to the entrance from Vallcarca metro station was like half an hour. Don't worry escalators will help you up the hill and the view will pay off all efforts.

2016-03-08_02_51_24_1.jpgColumns at Park Güell

Some useful links:

Sagrada Familia online ticket purchase: https://www.clorian.com/site/SagradaFamilia/ (choose the Top Views ticket with free audio guide) 

Casa Mila (La Pedrera) online ticket purchase: https://tickets.lapedrera.com/site/LaPedrera/product/37-la-pedrera-by-day/type/29?lang=en

Casa Batlló online ticket purchase: https://tickets.casabatllo.es/site/CasaBatllo/?lang=en

Park Güell online purchase: http://www.parkguell.cat/en/buy-tickets/ 

A site that remains to be discovered: Sant Pau

 

My hotel was located next to the world's largest Art Nouveau site and I had a room with a large terrace up on the 6th floor overlooking the building of Sant Pau Hospital. Declared a World Heritage Site by UNESCO in 1997, it is considered one of the foremost works of the Catalan Art Nouveau. Designed by the architect Llluis Domenech i Montaner, this complex of buildings and gardens was home to Hospital de la Santa Creu for almost 100 years. It's a gem, a masterpiece of Art Nouveau that is yet to be discovered by crowds.

A useful link:

The best way to discover the hidden secrets of the Sant Pau Art Nouveau Site is to sign up for a guided tour here: http://tickets.santpaubarcelona.org

What would you add to my list? What are your top things to see in Barcelona?

A bejegyzés trackback címe:

https://liveyourlifeinspired.blog.hu/api/trackback/id/tr528443114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása