live your life inspired

Látogatás az Iparművészeti Múzeumba

2015. szeptember 11. - liveyourlifeinspired

Nemrégiben volt szerencsém részt venni egy épületbejáráson a Iparművészeti Múzeumban. A magyar szecessziós építészethez fűződő viszonyom kalandos, mert életem korszakaival változott – most éppen a rajongó időszakomat élem, amikor ezerrel igyekszem Budapest közismert és rejtett szecessziós kincseit felfedezni. Úgyhogy nagyon örültem, hogy bejárhattam Lechner Ödön építész (1845–1914) talán legikonikusabb mesterművének, a magyar szecesszió egyik legismertebb épületének, az Iparművészeti Múzeumnak a látogatók előtt rikán megnyitott részeit is.

latogatas-az-iparmuveszeti-muzeumba-12-csarnok.jpg

Az épületnek minden szegletét igyekeztem körbefotózni, az Instagram oldalamon azóta is folyamatosan vissza-visszatérek hozzá és valószínűleg bármennyi időt el tudnék tölteni ezen a 25 ezer (!) négyzetméreten. 

Amikor ott jártam, még tartott a a Lechner Ödön halálának 100. évfordulója alkalmából nyílt “Lechner, az alkotó géniusz” című nagyszabású, időszaki kiállításkiállítás, amely az építész munkásságának teljességét bemutatta, öt fő művével pedig kiemelten foglalkozott. Az egyik terem a legendás Andrássy úti Japán Kávéház világát idézte fel (ez ma egyébként az Írók Boltja), amely Lechner második otthonának számított és a pesti művészvilág törzshelye volt a századfordulótól a második világháborúig.

latogatas-az-iparmuvesyeti-muzeumban-2-japan-kavehaz.jpg

A kiállítás a Lechner munkásságában nagy szerepet játszott Zsolnay kerámiaelemeket is bemutatta, illetve megismerhettük az építész több eredeti tervét és rajzát. Aztán elmerültem az épület részleteiben....

latogatas-az-iparmuveszeti-muzeumban-12-lepcsohaz.jpg

A múzeum tetejére a padlástéren keresztül jutottunk fel - ez különösen tetszett, szeretem a régi, elhagyott épületek, épületrészek hangulatát.

latogatas-az-iparmuveszeti-muzeumban-3-lepcsohaz.jpg

latogatas-az-iparmuveszeti-mezeumban-6-padlas.jpg

A hagyományos belépőjeggyel nem látogatható padlástérben rengeteg eredeti épületkerámiát tárolnak.

latogatas-az-iparmuveszeti-muzeumban-7-padlas.jpg

latogatas-az-iparmuveszeti-muzeumban-8-padlas.jpg

Sajnos az Iparművészeti Múzeum épületének állapota elég rossz, a kupola például ma már csonka látványt nyújt, mert a gyönyörű lanternatornyát 4 éve eltávolították. Annyira megrongálódott ugyanis az idők során, hogy félő volt, az Üllői útra zuhan ez a soktonnás vasszerkezet. Maga a kupola sem látogatható sajnos, de igyekeztem a tetőteret körbefotózni. És a málló vakolat is igen szomorú, de szerintem még így is gyönyörű ez az épület. 

latogatas-az-iparmuveszeti-muzeumban-9-kilatas.jpg

A múzeumot burkoló és díszítő építészeti kerámiák a pécsi Zsolnay gyár érdemei, a tetőt fedő díszes cserepek különböző mázas borítással készültek.

latogatas-az-iparmuveszeti-muzeumba-10-zsolnay.jpg

Lefényképeztem a múzeum ikonikus opeionját is, méghozzá három szinten - a földszintről, amikor szinte rabul ejti az embert a látvány, ha felnéz rá, az első emeletről, és a tetőtéren is.

latogatas-az-iparmuveszeti-muzeumban-1opeion.jpg

latogatas-az-iparmuveszeti-muzeumban-4-opeion.jpg

latogatas-az-iparmuveszeti-muzeumba-11.jpg

Nektek hogy tetszik az épület?

Ha tetszett a post, kérlek, oszd meg a lenti ikonra kattintva, hogy még több emberhez eljusson! Kövess Instagramon is, és iratkozz fel a blogra a Bloglovinon!

A bejegyzés trackback címe:

https://liveyourlifeinspired.blog.hu/api/trackback/id/tr157633196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.09.12. 20:05:52

Jó az írás. Egy méltatlanul háttérbe szorított (csak nem a Liget-projekt miatt?) gyönyörű épületről és sok tehetséges muzeológusról (mint azt a Lechner kiállítás is fémjelez) van szó, amely éke kellene, hogy legyen a városnak. 35-40 milliárd forintba kerülne a teljes rekonstrukció, mely idestova tíz éve húzódik, de per pillanat senki nem tudja megmondani, mikor kezdik el. Még egy adalék: az a Baán László felügyeli a múzeumot, aki egyben a Liget-projekt miniszteri biztosa. Ehhez csupán annyit: no comment.
De örülök a bejegyzésednek. Megérdemlik.

liveyourlifeinspired 2015.09.14. 10:17:53

@...elmúlik...: egyetértek! igazából azért is született a post, hogy meghozzam az emberek kedvét, hogy ellátogassanak ide, amíg lehet - néha tartok tőle, hogy egyszer csak be fog zárni az állapota miatt, az pedig hatalmas veszteség lenne :(
süti beállítások módosítása