live your life inspired

Hogyan neveljünk magról avokádót?

Képes útmutató 5+5 egyszerű lépésben

2015. június 26. - liveyourlifeinspired

Az új blogom rögtön az egyik kedvenc témámmal kezdem: avokádónevelés magról. A ma már itthon is jól ismert és közkedvelt avokádó Közép-Amerikában honos, ott 10-20 méter magasra is megnövő fa, amelyet a 18. század vége óta a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken világszerte termesztenek népszerű, tápláló terméséért, ami valójában gyümölcs (habár sokan tévesen a zöldségek közé sorolják). Kár lenne a magját kidobni, miután elkészült belőle mondjuk egy jó kis guacamole - némi kísérletező kedvvel és türelemmel ugyanis dekoratív levélnövényt nevelhetünk belőle. Ehhez csupán víz, türelem, néhány fogpiszkáló szükséges - na és egy napfényes konyhaablak.

 screenshot_2015-06-26-14-28-51-1-1.png

 Hogyan kezdd?

 

A photo posted by ・ Bea ・ (@beakonya) on

 

1. lépés: a mag előkészítése

Az avokádó elfogyasztása után ne várj sokat a gyökereztetés elkezdésével. Lehetőleg 1 napnál többet ne töltsön a mag szárazon, mert tönkremegy! Első lépésként győződj meg róla, hogy egészséges, szép, vaskos és nem elszíneződött a magod, majd teljesen tisztítsd meg a rajtamaradt gyümölcshústól.

Ez minden más gyökereztetni kívánt gyümölcsmagnál fontos lépés, mert így gondoskodhatunk arról, hogy a gyümölcssav nem gátolja a növekedést, illetve nem rothad meg a magunk. Az avokádómagon lévő vékony barna maghéj tetszés szerint rajtahagyható a magon - de érdemes legalább a mag két végén leszedni, hogy később majd a gyökér és a hajtás gyorsabban utat találjon magának. Én mindig egészében le szoktam szedni a maghéjat a magról, de ezt óvatosan kell tenni, mert a mag nagyon érzékeny a sérülésekre. De ha véletlenül összekarcoljuk, ne ijedjünk meg, a nevelkedést nem fogja befolyásolni.

2. lépés: fogpiszkálóra tűzés

Az avokádómag látványos nevelési módja a vízben való gyökereztetés. Szúrj bele 2-3 fogpiszkálót a mag oldalába erősen, a mag felső egyharmadánál. Ez azért fontos, mert a fogpiszkálók fogják pohárba téve megtartani a magot hosszú heteken, akár hónapokon keresztül. A magod felső egyharmada tehát a szabad levegőn lesz, és csupán az alsó kétharmadát kell érje a víz! Sokan kérdezték már tőlem, hogy a mag hegyes vagy gömbölyű része kell-e felfelé álljon: teljesen mindegy, mert a természet ígyis-úgyis utat tör magának. Ha a lapos végével felfelé gyökerezteted, látni fogod, hogy fent a gyökér kezd el kijönni, alul pedig a hajtás - tehát fordítva van a magod, de hamarosan mindketten maguktól megfordulnak és jó irányba nőnek, amint felismerik a helyzetet :)

 

A photo posted by ・ Bea ・ (@beakonya) on

 

 3. lépés: a helyes vízcsere

Most, hogy a teljesen megtisztított magba beletűzted a fogpiszkálókat, tedd bele egy pohárba, amit tölts meg vízzel. Mivel a fogpiszkálókat a mag felső egyharmadánál tűzted bele, így az a rész kiemelkedik a vízből és a szabad levegőn van, ahol hamarosan az új avokádó fád első kis hajtása fog növekedni. Fontos, hogy a vizet gyakran ellenőrizd és 2-3 naponta cseréld, hogy mindig friss víz legyen alatta!

4. lépés: a várakozás

Minden készen áll ahhoz, hogy a magod meginduljon - és valóban, 1-2 héten belül látnod kell, ahogy a vízben a mag szétnyílik, jelezve, hogy hamarosan kezdődik a gyökerezés. Ezután lényegében csak a napfény mennyiségén és a hőmérsékleten múlik, mikor bukkan elő belőle a gyökérke, majd felül a hajtás. Mindenesetre legyél türelemmel - gyakran ez hosszú hetek vagy akár hónapok munkája a mag szétnyílása után.

Nekem tavaly a napos és meleg szeptemberi időszakban mindössze 11 nap kellett ahhoz, hogy a gyökérke megjelenjen:

 

A photo posted by ・ Bea ・ (@beakonya) on

 

 

De ezután jött a hosszú, hideg és sötét tél, a magoncom kivárt, és tavaszra ajándékozott meg a gyönyörű nagy hajtásával (azaz félév telt el!):

 

A photo posted by ・ Bea ・ (@beakonya) on

 

 5. lépés: a földbe ültetés

Az új avokádó növényednek hamarosan dús és szerteágazó gyökérzete lesz (ami nagyon érzékeny, könnyen letörik, így óvatosan bánj vele pl. a víz cserélésekor!), és amikor már a hajtása is erős és a levelei kialakultak, készen áll arra, hogy földbe, cserépbe ültetve folytassa tovább életét.

A photo posted by ・ Bea ・ (@beakonya) on

 

Elültetéskor az alábbiakra figyelj: az avokádófád jó vízelvezetésű földet igényel, sok szerves anyaggal és rendszeres tápoldatozással. Ahogy anno a vízből is, a mag felső egyharmada a földből is lógjon ki. A cserép alján mindenképpen legyen vízelvezető nyílás. A sót nem bírja, ne műtrágyázd, és a kemény vizet sem szereti. 

Az új avokádófád gyorsan fog növekedni és szép levélnövény lesz belőle, az alábbi tippek pedig segítenek a gondozásában:

+ 1: sok napfényt igényel kifejlett korában is

+2: ne tedd ki szélnek és huzatnak, mert le fogja hullatni a leveleit (de fiatalon akár bele is halhat)

+3: ha teheted, esővízzel locsold, és várd meg két locsolás között a föld kiszáradását

+4: ha megnyúlik a növényed és nem akarod, hogy tovább növekedjen, csippentsd ki a csúcsát! Ekkor a terebélyesedésre fog koncentrálni.

+5: nyáron imád a szabadban lenni (nem tűző napon), a telet viszont nálunk nem bírja. Télre mindenképp vidd be a lakásba, már 10 - 15 fokon semlesz baja, de továbbra is fontos a sok napfény számára és télen a mértékletes locsolás.

 

Neveltél már magról bármilyen növényt vagy esetleg egzotikus gyümölcsöt? Mi a tapasztalatod?

Még több hasonló képért kövess Instagramon!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://liveyourlifeinspired.blog.hu/api/trackback/id/tr197574548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fodri · http://aprochef.blog.hu/ 2015.06.27. 13:43:35

Imádom az avokádót, mindenféle formában! Esélyes, hogy kipróbálom majd az itt olvasottakat! :)

romaniarulez! 2015.06.28. 13:57:42

Nekünk már évek óta van, többet is neveltünk, kb egy méteresre megnőnek, sok levelet is hoznak, csak sajnos termésük nincs, de virágjuk sem. Valami ötlet erre?
A cikkhez még annyi, hogy a levéltetvek nagyon szeretik, szóval érdemes figyelni a leveleit néha...

liveyourlifeinspired 2015.06.29. 09:47:48

@romaniarulez!: ez nagyon jól hangzik, gratulálok! :) a bolti gyümölcsből magról nevelt avokádó fák nem hoznak gyümölcsöt - ahhoz, hogy termőre forduljanak, be kell oltatni őket, amihez kell egy "igazi" termő avokádó fa. a termőre fordulás oltástól kezdve minimum 5 év. én az ELTE Füvészkertnél fogok érdeklődni, hogy tudnak-e avokádófát oltani (ha lesz tapasztalatom, megírom) - pl. citrusfélékből hatalmas gyűjteményük van, és citrusoltást tuti vállalnak, ezért gondolom, hogy megér egy próbát.
köszi a kiegészítést! (szerencsére a mieinket még nem támadták meg..)

Ühüm 2015.06.29. 11:59:23

hülyeség ez a macera, virágföldbe ledugtam 2 magot tavaly, nyirkosan tartottam, az idén kb. 1 méteresek

liveyourlifeinspired 2015.06.30. 09:49:27

@Ühüm: éppen ezért fogalmaztam úgy, hogy a vízben való gyökereztetés a látványos módja a mag nevelésének. sokan szeretnek gyönyörködni abban, hogy látják kibújni a gyökeret, hajtást, de kétségkívül simán földbe elültetve is kikel egy mag :)
süti beállítások módosítása